turuncu dental whatsapp

Evde Diş Plağı Temizliği Nasıl Yapılır?
Şeffaf plak nasıl temizlenir? Temizlenmezse ne olur? Antalya

Turuncu Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği - Antalya

Evde diş plağı temizliği nasıl yapılır? Antalya

Bu soruda ne sorulduğu tam olarak belli değildir. “Diş plağı” ifadesi ile birbirine karışan üç ifade vardır. Soruda “diş plağı” yazarken kastedilen gıda atıklarından oluşan diş plağı mı, anlamları karıştırıldığı için her ikisi de aynı şey sanılan diş taşı temizliği mi, yoksa kast edilen ortodonti tedavisinde kullanılan şeffaf diş plağı mı belli değildir.

Evde diş plağı temizliği nasıl yapılır? Şeffaf diş plağı temizliği nasıl yapılır? Antalya

Biz üçünün temizliği için neler yapılabileceğini anlatalım:

Evde şeffaf diş plağı temizliği için plak su dolu bir kaba temizleme tableti ile konularak yaklaşık 20 dakika bekletilmelidir. Ardından şeffaf plak su ile durulanmalıdır.

Bir başka yöntem olarak da diş macunu kullanmadan yumuşak fırça ile nazikçe fırçalayarak da şeffaf diş plağı temizlenebilir. Sabun ve su ile de diş plağı temizlenebilir.

Gıda atıklarından kaynaklı diş plağı temizliğini evde yapmak doğru bir ağız bakımı ile mümkündür.

Evde diş taşı (tartar) temizliği için karbonat, sirke gibi ürünler kullanarak gargara yapmak diş fırçalamak ya da evde diş taşı temizliği yaptığını iddia eden cihazlar kullanarak evde diş taşı temizliği yapmaya çalışmak doğru değildir. Evde yapılan bu işlem ile dişlere, diş minesine, diş etine zarar verilebilir. Diş eti hastalığı varsa bu hastalığın tetiklenmesine neden olabilir. Diş taşı temizliği bu alanda eğitim almış olan diş hekimleri tarafından yapılmalıdır.

Evde Diş Plağı Temizliği

Gıda atıkları nedeniyle oluşan diş plağının temizliği öncesinde ilk yapılacak olan diş plağı oluşumunu önlemektir. Gıda tüketiminden 12 saat sonra gıda artıklarından temizlenmemiş dişlerde plak oluşur. Oluşan bu ince plak tabakasının sertleşmesi sonucu diş taşı oluşur.

Diş plağı oluşumunu önlemek için ne yapılmalı?

  • Günde 2 kez 2 dakika doğru fırça ve teknik ile dişler fırçalanmalıdır.
  • Gıda tüketiminin üzerinden 12 saat geçmeden ağız hijyeni mutlaka sağlanmalıdır.
  • Günde 1 kez diş ipi ve ara yüz fırçası kullanılmalıdır.
  • Diş fırçası 3 ayda bir mutlaka değiştirilmelidir.
  • Haftada birkaç kez özel ağız gargaraları kullanılmalıdır. Tuzlu su ile yapılan gargaranın da etkili olduğu düşünülmektedir.
  • 6 ayda bir hiçbir rahatsızlık olmasa dahi diş hekimi kontrol muayenelerine gidilmelidir.

Diş plağı temizlenmezse ne olur?

Diş plakları temizlenmediğinde diş taşına dönüşür. Diş taşları da diş hekimleri tarafından temizlenmezse ve yeterli ağız hijyeni sağlanmazsa ilerleyerek diş eti hastalığına neden olur. Diş eti hastalıklarının olası en kötü sonucu ise diş kaybıdır.

Evde diş plağı oluşumunu engellemek alınacak en iyi tedbirlerdendir.

Bu soruda kast edilen şeffaf diş plağı temizlenmezse ne olur ise:

  • Şeffaf diş plağı temizlenmeden kullanıldığında bakteri oluşumu nedeniyle ağız kokusu olabilir.
  • Şeffaf diş plağı kirli olduğu için uzun süre de dişlerle temas ettiği için dişler de sararma yapabilir.

Evde diş plağı temizliği için ne yapılabilir?

Gıda atıklarından kaynaklanan diş plağını temizlemek için elektronik ya da manuel diş fırçası ile doğru hareketlerle günde en az 2 kez 2 dakika dişler fırçalanmalı, günde 1 kez diş ipi kullanılmalı, gargara yapılmalıdır. Gıda tüketiminden sonra 12 saat geçmeden ağız ve diş sağlığı için gerekli bakımlar mutlaka yapılmalıdır.